Бенд "Авелина"

Бендот „Авелина“ се стреми да создаде уникатен звук кој ја спојува традиционалната народна музика со елементи на ритуалот и окултното.
Авелина започна како соло проект создаден од С.Александровска (пејачка/текстописец) и по некое време пламенот што се разгоре донесе уште четири луѓе во проектот, па се роди бендот.

По објавениот сингл „Извор“ излезе албумот „Од екот на предокот“. Со „Извор“ бендот доби признание од македонската андерграунд сцена и го имаше првиот концерт во „МКЦ“. Како што почнаа да настапуваат на локални фестивали и собири, бендот брзо се здоби со посветени следбеници, делумно благодарение на нивните волшебни изведби во живо, кои често прикажуваа елаборирани костими и ритуални движења.

Бендот имаше соработки со суфи танчерката Севил Кара и интернационалната танчерка Миријам Перец, како и со Горан Трајковски, композиторот за саундтракот на филмот „Пред дождот“ кој е критички признаен.

Музика.

од екот на предокот

Видеа.

Play Video
Play Video
Play Video

Минати НАСТАПИ.

Идни настапи.

Слушајте нѐ:

Copyright © 2023 Vale of Avelina. All Rights Reserved